Śmiało zarządzaj własną "portmonetką"

Warszawa, 21 listopada 2012 r.

Skandia Życie TU S.A. otrzymała Certyfikat Użyteczna Strona.
Śmiało zarządzaj własną „portmonetką”

Autorem wypowiedzi jest Agnieszka Książek, dyrektor marketingu Skandia Życie TU S.A.

Asertywność, otwartość na zmiany oraz optymistyczne nastawienie do świata to cechy, które pomagają kobietom podejmować odpowiedzialne decyzje finansowe – wynika z danych Narodowego Centrum Badań Kobiet i Zachowań Emerytalnych (National Center for Women and Retirement Research – NCWRR). Jednocześnie kobiety niechętnie angażują się w zarządzanie własnym portfelem, wierząc, że ktoś inny lepiej zadba o ich finanse… Dzień Kobiet to dobra okazja, aby obudzić w sobie ducha prawdziwego inwestora i samodzielnie zatroszczyć się o swoją przyszłość.

Kobiety odgrywają coraz większą rolę w świecie finansów. Według badań z 2012 r. podmioty gospodarcze, w zarządach których była przynajmniej jedna kobieta, osiągały o 26 proc. lepsze rezultaty niż te zarządzane wyłącznie przez mężczyzn1 . Siła ekonomiczna „płci pięknej” systematycznie rośnie. Według raportu Ernst & Young łączne dochody kobiet na całym świecie wynoszą obecnie ok. 13 bilionów USD. Eksperci przewidują, że do 2017 r. zwiększą się one o ponad jedną trzecią, osiągając poziom 18 bilionów USD. Już dziś właścicielkami blisko co trzeciej firmy na całym świecie są panie, a co 10 miliarder „chodziw spódnicy”2 . Kobiety mają również duży wpływ na budżet domowy. W Polsce decydują blisko o 70 proc. wydatków.

Tyle statystyki… A co warto zrobić w praktyce, aby świadomie i aktywnie kreować swoją przyszłość finansową? Oto kilka prostych działań, które warto podjąć, budując zasoby naszej „portmonetki”.

Inwestuj w wiedzę
W decyzjach finansowych nie polegaj wyłącznie na opinii bliskich, np. męża lub partnera. Staraj się samodzielnie zdobywać wiedzę z zakresu zarządzania finansami osobistymi. Czytaj prasę gospodarczą, książki lub przeglądaj blogi, takie jak damaztorebka.pl. Dzięki nim poczujesz się pewnie i nauczysz się podejmować w pełni świadome decyzje finansowe.

Buduj poczucie własnej wartości
Ogranicz impulsywne wydatki szczególnie, gdy chcesz dzięki ulotnym zakupom poprawić sobie nastrój. W zamian staraj się podejmować aktywności rozwijające Twoją kreatywność, wiedzę i poczucie własnej wartości, które pomogą Ci pewnie iść przez życie i świat finansów.

Wyznacz sobie cel
W życiu, bez wytyczonych celów ciężko osiągnąć sukces. Zasada ta sprawdza się również w kontekście finansów. Nie mając jasno sprecyzowanych planów, trudniej jest oprzeć się drobnym wydatkom na rzeczy, które często wcale nie są nam potrzebne. Mieszkanie, edukacja dziecka czy oszczędzanie na emeryturę to tylko przykładowe cele, które wymagają kilkunastu lat sumiennego oszczędzania. Nawet niewielka kwota rzędu 250 zł odkładana co miesiąc, może w dłuższej perspektywie przynieść znaczną sumę, wynoszącą nawet kilkaset tysięcy złotych.

Optymalizuj wydatki
Na bieżąco rozmawiaj o wydatkach ze swoimi bliski i analizuj domowy budżet. Z badań rynkowych wynika, że przeciętna polska rodzina przeznacza na konsumpcję większe kwoty niż mieszkańcy bardziej zamożnych krajów. Ponadto, rocznie jako społeczeństwo wydajemy przeszło 51 mld zł na używki, takie jak papierosy czy alkohol. Racjonalizując wydatki jesteśmy jednak w stanie zaoszczędzić nawet do 10 proc. miesięcznego budżetu, generując dodatkowy kapitał na inwestycje w przyszłość.

Nie bój się podejmować decyzji
Na rynku finansowym nie ma idealnych rozwiązań, ani produktów gwarantujących jednocześnie duże zyski i bezpieczeństwo kapitału. Każdy ma swoje zalety oraz pewne ograniczenia. Nie bój się jednak podejmować decyzji i samodzielnie budować własną niezależność finansową. Pamiętaj, że w przypadku wątpliwości zawsze możesz skorzystać z pomocy sprawdzonego doradcy finansowego.

____________________________________________________________________________

1 Credit Suisse Research Institute, 2012 r.
2 Ernst & Young, RAPORT Ludzie sukcesu – rola kobiet w światowym wzroście gospodarczym