Skandia Życie nagrodzona Certyfikatem Użyteczna Strona

Warszawa, 21 listopada 2012 r.

Skandia Życie TU S.A. otrzymała Certyfikat Użyteczna Strona.
W badaniu przeprowadzonym przez Fundację Obserwatorium Zarządzania serwis firmowy skandia.pl został nagrodzony m.in. za intuicyjność obsługi, szeroki zakres funkcjonalności oraz wysokie standardy bezpieczeństwa.

„Certyfikat Użyteczna Strona to dla nas ważne wyróżnienie. Internet jest jednym z kluczowych narzędzi w zakresie zarządzania finansami osobistymi. Klienci oczekują bowiem możliwości natychmiastowego dostępu do zgromadzonych środków oraz niezbędnych informacji. Aby ułatwić im podejmowanie świadomych decyzji inwestycyjnych, systematycznie rozwijamy nasz serwis firmowy, rozbudowując go o nowe narzędzia oraz profilowane bazy wiedzy. Chcemy, by postrzegano nas, jako wieloletniego i godnego zaufania partnera. Certyfikat Użyteczna Strona potwierdza słuszność naszej strategii” – mówi Agnieszka Książek, Dyrektor Marketingu Skandia Życie TU S.A.

Serwis skandia.pl w obecnej odsłonie został uruchomiony w październiku 2012 r. Nowa strona została przygotowana z myślą o ułatwieniu użytkownikom dostępu do najważniejszych informacji dotyczących planowania przyszłości finansowej, zgodnie z indywidualnymi potrzebami.

Strona główna składa się z czterech podstawowych modułów: nawigacyjnego z formularzem kontaktowym dla osób zainteresowanych spotkaniem z doradcą finansowym; sekcji tematycznych przeznaczonych dla osób należących do czterech grup wiekowych: 20+, 30+, 40+, 50+; modułu informacyjnego z najnowszymi wiadomościami dotyczącymi firmy i rynku finansowego oraz sekcji z danymi kontaktowymi zawierającą m.in. odnośniki do portali edukacyjnych i platform społecznościowych Skandia Życie.

W ramach serwisu firma przygotowała i udostępniła również zaawansowane narzędzia inwestycyjne ułatwiające klientom zarządzanie portfelem. Został opracowany m.in. nowy sposób prezentacji kalkulatora i tabeli notowań funduszy oraz sortowania i filtrowania ich po klasie aktywów. Wszystkie fundusze zostały oznaczone kolorami wskazującymi na poziom ryzyka (od niebieskiego, poprzez zielone, do czerwieni – adekwatnie to rosnącego stopnia ryzyka). Tym samym klient podejmując decyzje inwestycyjne otrzymuje możliwość indywidualnej oceny oczekiwanej stopy zwrotu (chęć osiągnięcia zysków) i poziomu ryzyka (konieczność dostosowania bezpieczeństwa portfela do własnych preferencji).

Ponadto serwis skandia.pl został dostosowany do potrzeb użytkowników urządzeń mobilnych. Osoby korzystające ze strony za pomocą smartfonów czy tabletów otrzymują dostęp do wszystkich funkcjonalności i oryginalnego wyglądu portalu firmowego Skandia Życie.

Program Certyfikacyjny Użyteczna Strona jest organizowany Fundację Obserwatorium Zarządzania. Inicjatywa skierowana jest do firm, przedsiębiorstw i instytucji publicznych pragnących poprawić i potwierdzić użyteczność własnych serwisów internetowych. Udział w Programie umożliwia weryfikację zakresu trudności i problemów, z jakimi spotykają się użytkownicy serwisów www oraz dopasowanie stron do ich oczekiwań.

Statuetka Użyteczna Strona oraz znak Godła otrzymają serwisy, które uzyskają min. 80 proc. wartości Indeksu Użyteczna Strona.

Certyfikat Użyteczna Strona akredytowany jest przez Związek Pracodawców Branży Internetowej IAB Polska. Patronat honorowy nad programem objęło Ministerstwo Gospodarki.