Vienna Life ubezpiecza maratończyków!

Warszawa, 5 sierpnia 2014 r.

Vienna Life sponsorem BMW Półmaratonu Praskiego

Amatorzy sportu są przekonani, że sport zapewni zdrowie i lepsze samopoczucie. Mając jednak świadomość związanych z nim zagrożeń,  Polacy oczekują dodatkowej ochrony ubezpieczeniowej na czas udziału w imprezach sportowych. Wychodząc naprzeciw ich potrzebom, Vienna Life zapewnia uczestnikom BMW Półmaratonu Praskiego ubezpieczenie życia na czas startu w zawodach.

Będąc partnerem i współorganizatorem wielu imprez sportowych Vienna Life od lat stara się mobilizować Polaków do aktywności – zarówno tej fizycznej, jak i finansowej. Mamy bowiem świadomość, że w obu dziedzinach trudno jest zacząć i na starcie pomocne mogą być porady profesjonalnych coach’ów. Takim właśnie trenerem, wspierającym w realizacji celów finansowych, chcemy być dla naszych klientów. To również powód, dla którego staliśmy się sponsorem BMW Półmaratonu Praskiego – obejmując ochroną ubezpieczeniową uczestników wydarzenia pragniemy wspierać świadome podejście do biegania i zachęcać do prowadzenia aktywnego stylu życia” – powiedział Krzysztof Żukowski, Dyrektor Sprzedaży Vienna Life.

Badanie przeprowadzone przez Millward Brown na zlecenie Vienna Life wykazało, że Polacy są generalnie aktywni fizycznie – 76% respondentów deklarowało uprawianie sportu min. 2-3 razy w tygodniu. Do najchętniej uprawianych dyscyplin przez Polaków należy kolarstwo oraz bieganie. Badanie wykazało również, że sportowcy-amatorzy są świadomi zagrożeń związanymi z uprawianiem sportu - w odniesieniu do jazdy na rowerze wymieniano przede wszystkim upadki, złamania, skręcenia, zaś w odniesieniu do dyscyplin biegowych przeciążania stawów i mięśni oraz problemy kardiologiczne.

Mimo wysokiego poziomu wiedzy na temat zagrożeń związanych z uprawianiem sportu, ok. 83% Polaków aktywnych fizycznie nie posiada dodatkowego ubezpieczenia. Warto przy tym zaznaczyć, że zdaniem 67% respondentów organizatorzy maratonów powinni zapewniać uczestnikom ubezpieczenie na życie.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom sportowców-amatorów, Vienna Life zapewni uczestnikom BMW Półmaratonu Praskiego ubezpieczenie na życie od czasu startu aż po powrót do domu - maksymalnie do godziny 24:00.

BMW Półmaraton Praski jest pierwszym biegiem masowym w Polsce, którego uczestnicy zostaną objęci ubezpieczeniem na życie. Trasa przebiegać będzie między innymi całą szerokością ul. Wał Miedzeszyński. Wydarzenie odbędzie się 31 sierpnia br.