Vienna Life Lang Team pozytywnie nakręca Polskę

Warszawa, 4 kwietnia 2014 r.

Siedem miast, setki kilometrów do pokonania, sportowe emocje oraz możliwość zebrania dziesiątków tysięcy złotych na rzecz podopiecznych domów dziecka – to jedne z atrakcji przygotowanych dla uczestników maratonów rowerowych Vienna Life Maraton Lang Team. Tegorocznej edycji po raz pierwszy towarzyszy wielka akcja charytatywna, w której udział mogą wziąć zarówno zawodnicy, jak i kibice.

Vienna Life Maraton Lang Team to jedna z największych imprez sportowych tego typu w Polsce. Co roku w zawodach udział bierze ponad 6 tys. uczestników. Maratony rowerowe Vienna Life przeznaczone są dla profesjonalistów, amatorów oraz całych rodzin. Każde zawody rozgrywane są na czterech trasach – Rodzinnej Paradzie (ok.10 km), Mini (ok. 30 km), Medio (ok. 60 km) i Grand Fondo (ok. 90 km).

W ramach tegorocznej edycji Vienna Life Maraton Lang Team organizatorzy przygotowali również specjalny „dystans dobroczynności” w ramach akcji Pozytywne Obroty. Suma kilometrów przejechanych przez uczestników na trasie zawodów oraz w specjalnych strefach kibica zostanie przeliczona na określoną kwotę, za którą Vienna Life oraz Lang Team zakupią rowery na rzecz podopiecznych Domu Dziecka.

W zbiórce udział mogą wziąć również kibice i mieszkańcy, zwiększając liczbę przebytych kilometrów, jadąc po wirtualnej trasie na specjalnie przygotowanych rowerach stacjonarnych. Na wszystkich, którzy spróbują swoich sił, czekać będą upominki.

Aby dodatkowo uatrakcyjnić akcję wsparcia domów dziecka, organizatorzy przygotowali nagrodę dla miasta, które nakręci największą liczbę pozytywnych kilometrów.

W charytatywnym maratonie pomocy weźmie udział siedem miejscowości: Warszawa, Kraków, Bytów, Bukowina Tatrzańska, Krokowa, Dąbrowa Górnicza i Kwidzyn.

Wyniki rywalizacji na bieżąco można śledzić na stronie www.pozytywneobroty.pl, zdjęcia ze zmagań miast i ich mieszkańców - na instagramie pod znacznikiem #pozytywneobroty.

W życiu każdego człowieka bardzo ważne są dwie aktywności – fizyczna oraz finansowa. W każdej z tych dyscyplin nie można pozwolić sobie na bierność. Jeśli zależy nam na dobrych efektach i samopoczuciu, potrzebne są systematyczność oraz wytrwałość w dążeniu do celu. Są jednak osoby, które z różnych względów mają utrudniony start w dorosłe życie. Dlatego podczas tegorocznej edycji Vienna Life Maraton Lang Team chcemy zachęcić Polaków do jeszcze większej aktywności i wysiłku z myślą o najbardziej potrzebujących. Mamy nadzieję, że do naszej akcji przystąpią zarówno zawodnicy, jak i kibice czy zwykli mieszkańcy miast goszczących zawody – im więcej kilometrów wspólnie przejedziemy, tym więcej środków zgromadzimy na rzecz podopiecznych domów dziecka” – mówi Paweł Ziemba, Prezes Vienna Life Życie TU S.A.

Dodatkowe informacje na temat akcji oraz tegorocznej edycji
Vienna Life Maraton Lang Team można znaleźć na stronie www.pozytywneobroty.pl oraz www.skandiamaraton.pl.

Harmonogram zawodów Vienna Life Maraton Lang Team 2014:

• 26 kwietnia br. – Warszawa;
  • 31 maja br. – Kraków;
  • 14 czerwca br. – Bytów;
  • 28 czerwca br. –BUKOVINA Terma Hotel Spa;
  • 5 lipca br. – Krokowa;
  • 27 września br. – Dąbrowa Górnicza;
  • 4 października br. – Kwidzyn.